Zachtenvachtvrouwen

Heb je het artikel al gelezen dat over ons is verschenen in het Leidsch Dagblad? Wij zijn er erg trots op!

Meubels van ’vergeten vachten’

Foto: Huipers
Elfers (links) en Van Paridon en hun krukjes gemaakt van de ’vergeten vachten’.

NOORDWIJKERHOUT – Bont in huis hebben zonder er een slecht gevoel bij te hoeven krijgen? Het kan, zeggen Esther Elfers en Vera van Paridon uit Noordwijkerhout. Hun nieuwe bedrijf Zacht & Vacht maakt meubels en woonaccessoires die worden bekleed met de vachten van dieren uit de Duin- en Bollenstreek die zijn gedood in het kader van natuurbeheer. Huiden die anders zouden worden weggegooid.

’Wat de natuur ons geeft dat gebruiken wij, geeft hij niets dan houdt het op’
Elfers en Van Paridon snappen dat het onderwerp bij veel mensen gevoelig ligt. ,,We leggen daarom goed uit dat we alleen ’vergeten vachten’ gebruiken die anders als afval zouden worden gezien. Daardoor begrijpen mensen ons werk vaak beter’’, aldus Van Paridon. Elfers vult haar aan: ,,Wat de natuur ons geeft dat gebruiken wij, geeft hij niets dan houdt het op.’’
De collectie van Zacht & Vacht bestaat uit stoelen, krukjes en voetenbankjes die zijn bekleed met de vachten van wilde konijnen, hazen, geiten en vossen. Volgens Elfers passen de producten in twee huidige trends.

Natuur
,,Het naar binnen halen van de natuur is dé woontrend van 2015. De woontijdschriften staan vol met lampen van takken en geitenvellen op de grond’’, vertelt Elfers, die van huis uit interieur styliste is. Ook wordt duurzaamheid volgens haar steeds belangrijker. ,,Mensen worden steeds bewuster. Zowel in wat ze eten als in wat ze kopen. Kwaliteit staat steeds hoger in het vaandel.’’
De vrouwen halen de huiden op bij een poelier in Wassenaar, die ze voor hun bewaard. ,,Normaal gesproken gooit de slager het bont weg, voor hen is het een afvalproduct. Uit respect voor de natuur en de dieren die daarin leven, willen we de vachten graag een tweede leven geven’’, aldus Van Paridon.

Vrieskist
Het jachtseizoen is van oktober tot en met januari en dus zijn ze afhankelijk van wat er in die maanden binnenkomt. Ze hebben een grote vrieskist gekocht om de huiden te kunnen bewaren voordat ze ermee aan de slag gaan.
Het preparen van de vachten doen Elfers en Van Paridon zelf in hun eigen huizen, doordat ze nog geen bedrijfsruimte hebben. ,,Het is een arbeidsintensieve en grensverleggende klus’’, aldus Elfers. Zij houdt zich in het preparatieproces vooral bezig met het schoonmaken van de huiden.
,,Nadat ik ze meerdere keren goed heb gewassen, haal ik alle restjes eraf zodat ze echt goed schoon zijn. Als dat eenmaal is gebeurd was ik ze nog een keer en bewaar ik ze in een speciaal conserveermiddel.’’
Drogen
Om hun producten zo duurzaam en milieuvriendelijk te houden gebruiken ze uitsluitend natuurlijke schoonmaakmiddelen. ,,Daardoor moeten we het wel extra vaak behandelen en dat kost veel tijd’’, vertelt Van Paridon terwijl ze laat zien hoe het voorbereiden van de huiden in zijn werk gaat. ,,Nadat ze een aantal weken in dat speciale conserveermiddel liggen, moeten ze drogen.
Om ervoor te zorgen dat de huiden niet hard worden, moeten we ze tijdens het drogen veel bewegen.’’ Ze pakt een stuk vel van het droogrek en laat zien hoe ze het door haar handen laat glijden om het soepel te houden. Als de vachten alle voorbereidingen hebben doorstaan zijn ze klaar om er meubels en woonaccessoires mee te bekleden.
,,Nederland heeft veel meer moois dan dat mensen denken. Het is een streekproduct en het komt eigenlijk gewoon uit de achtertuin’’, aldus Van Paridon. Drie woensdagen in augustus staat Zacht & Vacht, met haar meubels, op de Streekmarkt Kasteel Keukenhof.